Rogal z Wielkopolski – słodki wypiek dostępny w sklepach Żabka w całym kraju

 

Wykonany z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, polany lukrem i posypany kruszonymi orzechami rogal, to wielkopolski symbol obchodów Narodowego Święta Niepodległości. Tego dnia w Poznaniu sprzedaje się ich ponad milion sztuk! W tym roku Żabka, która od blisko 25 lat jest nierozerwalnie związana z Poznaniem, oferuje rogale swoim klientom niemal w całym kraju. Słodki przysmak dostępny jest w ponad 7600 wybranych sklepach sieci w cenie 9,99 zł/szt.

 

Popularność rogali z białym makiem, kiedyś przysmaku typowo regionalnego, z roku na rok rośnie w całym kraju. Żabka również się do tego przyczynia, oferując swoim klientom w całej Polsce lokalne, wielkopolskie wypieki, sygnowane certyfikatem Dziedzictwo Kulinarnego Wielkopolski. Dostępne w sklepach rogale są wytwarzane według tradycyjnych receptur przez lokalną piekarnię  mówi Piotr Rajewski, dyrektor handlowy w Żabka Polska.

 

Poznaniacy i Wielkopolanie nie wyobrażają sobie obchodów święta 11. listopada bez rogali. Tradycja ich wypieku narodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii kościoła św. Marcina w Poznaniu wezwał wiernych, by wsparli potrzebujących. Apelu wysłuchał cukiernik Józef Melzer, który upiekł i rozdał ubogim kilka blach specjalnie przygotowanych rogali. Pomysł podchwycili inni i tak narodziła się tradycja tego wypieku. Z roku na rok rośnie popularność Rogala Świętomarcińskiego  – w ostatnich latach poznańskie cukiernie wypiekają ich około 500 ton rocznie.

 

Rogal z Wielkopolski należy do najbardziej rozpoznawalnych i niewątpliwie najsmaczniejszych symboli Poznania. Tradycja ich wypiekania w naszym regionie sięga XIX wieku. W Poznaniu 11. listopada sprzedaje się ich nawet ponad milion sztuk. Cieszymy się, że w tym roku będzie można spróbować rogali w całej Polsce, choć oczywiście warto pamiętać, że najlepiej smakują one w Poznaniu – mówi Jan Mazurczak, prezes zarządu Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej.

 

Rogal z Wielkopolski dostępny w sklepach sieci Żabka wypiekany jest z ciasta półfrancuskiego, nadziewany białym makiem wymieszanym z rodzynkami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Całość polana jest lukrem i posypana kruszonymi orzechami. Rogale są wykonane według tradycyjnej receptury przez lokalnego producenta – Piekarnię Natura. Mają certyfikat Dziedzictwo Kulinarnego Wielkopolski. Rogale z Wielkopolski, o gramaturze 180 g, są dostępne w asortymencie Żabka Café w cenie 9,99 zł/ szt. do wyczerpania zapasów (z wyłączeniem sklepów Nano Żabka).